Реклама

събота, 26 март 2011 г.

30 трика за здравословно хранене

Малките трикове са способни да променят големи неща в изграждането на здравословни навици за хранене. Адекватното приемане на хранителни елементи е фундаментално в живота на спортиста. Стриктните диети повече вредят, отколкото помагат на организма. Здравословното меню, планираните тренировки, спокоен и щастлив начин на живот са трите фундамента, на коите се крепи добрата физическа форма, независимо от социалното положение, нивото на банковата сметка или професията. Предлагаме ви 30 здравословни трика, които помагат да поддържаме метаболизма ни в ред, както и адекватни за телесната ни структура килограми.
1. Пазарувай и готви в къщи. Няма нищо по-добро от домашно приготвената храна, пък и процесът на готвене у дамо е форма за релаксиране, казват психолозите.

2. Замени захарта с мед, канела или натурално какао.

3. Яж варива поне 3 пъти в седмицата - боб, леща, нахут, грах помагат рискът от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и диабет да спадне само до 22%.

4. Режи на малки порции храната в чинията.
Riba-3
5. Добавяй "зелении" на сандвичите, които обикновено носиш на работа. Яж плодове, когато имаш желание да похапнеш за нещо сладко.

6. Винаги дръж под ръка моркови.Чудесен източник на витамин А, натурален антиоксидант, високо съдържание на фибра...освен това са идеалната храна за "гризкане" пред телевизора.

7. Яж протеини между отделните хранения. Носи винаги със себе се шепа ядки.

8. По един цитрусов плод на ден, особено препоръчителен за приемане е сутрин на гладно. Помага срещу застаряването на клетките, регулира глюкозата, холестерола и повишава защитните сили на организма.

9. Закусвай ежедневно. Оставяй поне 3 часа между храненията. Опитай да похапваш плодовете 30 минути преди останалата храна.

10. Риба поне 4 пъти в седмицата. Кисело мляко - всеки ден.

11. Редуцирай употребата на сол.

12. Яж "добри мазнини", за да намалиш "лошите" - растителните мазнини като зехтина например са най-доброто средство за топене на натрупаните телесни. Извади от употреба наситените мазнини.

13. Закусвай яйца. Не се плаши от холестерола. Един спортист може да си позволи да яде яйца ежедневно.

14. Пий много плодови и билкови чайове и не забравяй за водата.
ananas
15. Яж ананас. Помага за храносмилането на протеините.

16.Пий само натурални сокове, не от кутия...прясно изцедени.

17. Горските плодове са най-добрият приятел на спортиста. Пикантните също, но не под формата на сосове.

18. Една чаша червено вино с храната, но само една чаша.

19. Сядай на масата, когато е време за храна. Не яж на крак.

20. Прибави соя към храната. Използвай зехтин вместо олио от слънчоглед, особено за салатите. Лимонът е добра опция вместо оцет.

21. Изчакай поне 30 минути след храна преди да подхванеш "мезетата". Изчислявай протеините, от които ще имаш нужда през деня, взависимост от тренировъчния ти план.

22. Избирай натурални мюсли со весени ядки и сушени плодове, вместо добре смлени и още по-добре пакетирани.

23. Споделяй храната. Винаги подканвай приятелите ти да си опитат от твоето меню.

24. Намали приемането на въглехидрати на вечеря. Опитай на не ядеш въглехидрати след 17.00 часа.

25. Проверявай теглото и здравето си на всеки шест месеца.

26. Хапни нещо малко преди да отидеш да спиш. Киселото мляко или плод са идеалният вариянт.
vitaminasport_041
27. Яж по една ябълка преди хранене. Прочиства организма и служи за "залъгване" на глада.

28. Опитай да не заместваш истинската храна с опаковани такива. Вафличките не са решението на нетърпимия глад, който имаш веднага след като излизеш от работа. Носи един банан в чантата.

29. Ако прекалиш с храната през почивните дни, заложи на салатите в понеделник. Не забравяй нито едно от 5-те препоръчителни хранения на ден.

30. Забрави за диетите. Не, не е противоречиво твърдение. По-гоямата част от диетите не са здравословни и са нереалистични. Създай твой план и меню за хранене, практикувай спорт и мисли позитивно. Това е формулата за здравословен начина на живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар