Реклама

четвъртък, 31 март 2011 г.

Кои са най-опасните (най-глупавите) методи за отслабване на всички времена


В наши дни стремежът на всички да са слаби, на моменти, е леко изнервящ. На пръв поглед е лесно – яж здравословно испортувай, но всъщност е далеч по-сложно, поради факта, че ЗДРАВОСЛОВНО е разтегливо понятие. Един метод препоръчва висок прием на протеини, друг го отрича, трети действа при нас, но има обратен ефект при наша позната… Как да знаем кой е правилният за нас? И дали за резултатите, които виждаме, в действителност не сме платили твърде висока цена? Нека се запознаем с някои от най-опасните (и най-глупави) за здравето ни методи за отслабване, които са били изключително популярни в определен период от време, а след това славата им постепенно е угасвала:

1. Голямото прочистване Голямото прочистване (или известно още като Лимонено прочистване и Диетата с кленовия сироп) е 10-дневна диета, добила популярност през 1941 г. Цялостната идея на хранителния режим е детоксикация на организма. Създателят на диетата Стенли Бъроуз твърдял, че стриктното й спазване води до изчистване на организма от всички вредни вещества, до отслабване и дори до лечение на някои заболявания. През 10-те дни на диетата се приемат единствено лимонов сок, кленов сироп и кайен (червени люти чушки). Има хора, които са спазвали диетата цели 45 дни. И това ако не е лудост… Диетата е изключително рискова за здравето на организма ни поради факта, че не включва жизненоважни витамини и хранителни вещества. Че се отслабва, спор няма, но в замяна на това налице са запек и ужасно главоболие.

2. Диетата на спящата красавица Говори се, че Краля на рока Елвис Пресли е бил привърженик на тази диета през 70-те години на миналия век. Накратко целта на диетата е да спим възможно най-много, за да ядем възможно най-малко. На пръв поглед изглежда елементарно и не изисква почти нищо, освен здрав сън, но дали е така?

3. Диета с грейпфрут Известен още като Холивудската диета, този хранителен режим изисква изяждането на половин грейпфрут или изпиване на чаша сок от този плод при всяко хранене. Дневният калориен прием не трябва да надвишава 800 калории. Диетата е строга, но пък загубата на тегло е гарантирана заради ензимите, съдържащи се в грейпфрута, които спомагат за изгарянето на мазнините. Еднообразието в диетата обаче е предпоставка след известно време желанието за връщане към предишния ни начин на хранене да се засили и да не можем да му устоим.

4. Отслабване с … паразити Независимо от това колко ужасно звучи, този вид отслабване също има своите привърженици. Някои хора са готови на всичко, за да свалят килограми. Въпросните паразити се приемат чрез консумиране на сурово месо или във вид на хапчета. Идеята на този метод е паразитите, които приемаме, да отделят в чревния ни тракт протеини, благодарение на които храносмилателната функция на организма ни се поема от самите паразити. На практика при тази диета може да ядем каквото искаме, тъй като паразитите усвояват това, което ние поглъщаме. Не е ли отвратително (и със сигурност опасно)?

5. Отслабване с диетични очила Така, тази диета е по-скоро глуповата, отколкото опасно, но все пак… Т.нар. диетични очила създават илюзията, че храната е непривлекателна. Или иначе казано – слагаме очилата, поглеждаме храната и вече не ни се яде. Дали?

6. Памучна диета Да, добре прочетохте, става въпрос за памука, но не за захарния!. Твърди се, че яденето на памук ни помага да отслабнем, защото потиска апетита. Памукът е нискокалоричен, но богат на фибри. И въпреки това е опасно. Всички знаем, че памукът има абсорбационни свойства и вероятността да запуши храносмилателната ни система е огромна. Не си струва да опитвате това.

7. Диетична вилица ли? Това е точно толкова глупаво, колкото и диетичните очила. Идеята – с колкото по-малка вилица се храним, толкова по-малки количества храна приемаме. Кой ли е измислил тази логика и по-важното - вярва ли някой на това?

8. Бихте ли пробили хрущяла на ухото си, за да отслабнете? Е, явно някои го правят. Пробиването всъщност представлява обшиване на ушния хрущял, което, според някои, ще потисне апетита ни. Методът е забранен във Флорида. Вероятността от инфекции, нервни увреждания и адска болка е повече от сигурна.

9. Лепенки за отслабване Никотиновите лепенки помагат на пушачите да отслабнат и са официално одобрени. Е, лепенките са отслабване не са. Така че по-добре пробвайте съсспорт или балансирано хранене, защото не само няма да видите очаквания резултат, но и ще похарчите пари за нищо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар